Новини - Свят

В Италия предлагат: Натрапваш вегетарианството на детето си – отиваш в затвора
Прочетена: 416 пъти

Италианците, които поставят децата си на вегетарианска диета, да бъдат осъждани на присъди, предвиждащи до 7 години затвор. Това предлага в законопроект депутатът Елвира Савино, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

 

Савино е член на консервативната партия "Форца Италия". Тя предвижда в новия закон родителите да носят наказателна отговорност, ако натрапват на децата си хранителен режим, лишен от жизненоважни елементи, осигуряващи техния балансиран и здравословен растеж.

"Аз нямам нищо против веганите и веганизма, стига това да бъде в резултат на свободния избор на пълнолетни хора. Но намирам за абсурдно да се позволява на някои родители да натрапват хранителни режими на отрочетата си по фанатичен, почти религиозен начин, без никакви научни познания и медицински консултации!", казва депутатът.

Предложението на Савино предвижда до 1 година затвор за родители, натрапили на децата си вегетарианска диета и до четири години затвор, ако вследствие на това тяхно решение детето получи здравен проблем. При смърт наказанието скача на 7 години затвор. Законът ще важи за всички деца до 16-годишна възраст. Наказанията ще се утежняват с една година затвор, ако детето е под 3-годишна възраст.

 

Законопроектът идва малко след като едногодишно момченце от Милано бе хоспитализирано след стриктната веганска диета, на която го подлагали родителите му. Детето тежало едва 5 килограма – колкото е нормалното тегло за тримесечно бебе.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития