Медицина на бъдещето - Биотехнологии

В Европейската седмица на биотехнологиите: Деца влязоха в ролята на учени
Прочетена: 307 пъти

Европейската седмица на биотехнологиите (25.09. – 01.10.2017 г.) бе отбелязана за пръв път в България тази година по инициатива на AMGEN България – представителство на най-голямата биотехнологична компания в света. Фокусът на инициативата бе насочен към децата. Затова и част от активностите бяха организирани в Детския научен център „Музейко“. Там, от 26 до 29 септември, ученици от 7 и 8 клас на столични училища участваха в научна работилница „Клетката“ и научиха любопитни факти за биотехнологиите, като:

 

  • Всяка клетка в тялото ни съдържа преплетени около два метра ДНК. Ако бъде разплетена и подредена последователно, от край до край тя би достигнала 200 милиарда километра. Това е достатъчно дълго, за стигне от Земята до Слънцето 1,333 пъти. За сравнение би отнело 7,4 дни, докато слънчевата светлина се придвижи на същото разстояние.
  • Около 99,9% от човешката ДНК е точно същата като на всички останали хора. Останалият 0,1% е този, който кодира всички различия, които ни правят уникални. А сравнено с животните, хората споделят около 98% от своите гени с шимпанзета, 92% с мишките, 76% със зебрата и цели 51% с плодовите мушици.
  • Хората несъзнателно използват биотехнологиите в продължение на хиляди години. Дори в периода на неолита, при ранните хора се наблюдават такива при първите им земеделски начинания.
  • Днес, купища неща в ежедневието и дома ни, особено в кухнята, могат да бъдат продукт на биотехнологиите. Такива например са бирата, киселото мляко, филтрираното кафе, домакинските препарати за почистване и пране, че дори и джинсите ви. Биотехнологиите са неизменна част от живота ни.

 

На 30 септември и 1 октомври (събота и неделя) програмата, в която участваха посетители на музея, се състоя от ДНК научна работилница и научна драматизация - Приказка за добрия крал Имунитет.

 

Вижте видео и снимки от научните занимания на децата в "Музейко"!

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития