Новини - В медиите

В. „Дума“: 85 на сто не искат да общуват с психично болни
Прочетена: 403 пъти

Около 85% от участниците в национално представително проучване нямат желание да общуват с психично болни и са на мнение, че те са опасни и трябва да бъдат изолирани от обществото. Това сочат данните от проучване, проведено по проект "Ние ви разбираме и подкрепяме", чиято цел е премахването на стигмата в обществото по отношение на хората с психични заболявания. Резултатите от проучването представи д-р Вяра Ганчева, пише в днешния си брой в. „Дума“.

 

Независимо от преобладаващия брой хора, които не желаят да общуват и се страхуват от психично болни, основните изводи показват, че над половината от участвалите в допитването проявяват толерантност към тях и смятат, че те се нуждаят от разбиране и подкрепа. Но 1/4 смятат, че психично болните хора трябва да бъдат изолирани в специализирани институции или болници. Само 13% от запитаните ги възприемат като опасни и се страхуват от тях.

 

Повече от половината анкетирани, които са общували или се опитвали да общуват с хора с психични проблеми, смятат, че те се нуждаят от разбиране и подкрепа, пише още изданието.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития