Новини - България

В България са регистрирани над 41 лекарства за таргетна терапия - 31 са за онкозаболявания
Прочетена: 439 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Към днешна дата в България са регистрирани над 41 лекарствени продукта за таргетна терапия, от които 31 са в областта на онкологията, 6 са антивирусни, 3 за нарушения на централната нервна система и 1 в областта на ревматологията. Около 90% от тези медикаменти са реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви на пресконференция по повод Първата Балканска конференция по персонализирана медицина, председателят на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) д-р Жасмина Коева-Балабанова. За 2017 г. от 9 нови лекарствени продукта в позитивната листа на касата, шест са за персонализирано лечение. През следващите 5 години се очаква ръст в броя на лекарствените продукти за персонализирана медицина от 69%, като инвестициите в тази област ще се увеличат с 33%.

 

Д-р Коева обясни, че съвременната медицина се развива много бързо и навлиза в нова фаза. Новите технологии осигуряват подробна информация за индивидуалните биологични характеристики на пациентите. Тези данни и тяхната интерпретация са в основата на персонализираната медицина, която се дефинира като „правилното лечение, на подходящия пациент, в точното  време“.

 

„Тази привидно проста идея се поддържа от невероятни научни постижения в разбирането на заболяването и на неговото лечение. Парадигмата да се селектират пациентите по видове заболявания на базата на остарели дефиниции, както и да се обединяват в големи групи, е отживяла времето си. Нарастващото субгрупиране на пациентските популации във все по-малки и по-малки групи заболявания изисква море  от промени в технологиите и разбирането на здравната система като цяло“, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова.

 

Тя отбеляза, че здравеопазването – такова, каквото го познаваме, се променя радикално. Дава се път на все по-персонализирани здравни въздействия за пациентите и се предлагат все повече персонализирани терапии за тях. Персонализираната медицина използва геномна информация, при вземане на решение кой вид лечение би бил най-ефективен, заедно с останалите диагностични методи.

 

Първата Балканска конференция по персонализирана медицина се организира от БАППМ и ще се проведе на 26-27.10.2017 г. в Бест Уестърн Експо Хотел (бул. "Цариградско шосе" № 149). Официалното откриване на събитието ще бъде на 27 октомври от 09:00 ч. Партньори на форума са Европейския алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ), Център за иновации в медицината, Румънския алианс за персонализирана медицина, Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Медицински университет – Плевен. Конференцията ще бъде първият по рода си  научно-практически форум в Балканския регион за представяне на научни разработки и проекти, нови продукти, подходи, методики и концепции в областта на прецизираната и персонализирана медицина  - диагностика и терапия.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития