Новини - България

В България липсва статистика за ревматичните заболявания, а те водят до тежка инвалидизация
Прочетена: 572 пъти

В държавите-членки на Европейския съюз живеят повече от 120 млн. души, страдащи от ревматични заболявания. В България няма официална статистика за броя засегнатите, но по неофициални данни само от ревматоиден артрит страдат около 60 хил. души, а от болест на Бехтерев – около 30 хиляди. Данните бяха обявени по време на 19-тата годишна конференция на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR). Домакин на конференцията е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), а темата на форума е „Пациентът в центъра на грижата - Да вземем нещата в свои ръце“. В рамките на двудневното събитие са предвидени различни работни групи от лекари и здравни специалисти, като по този начин ще бъде постигната една от целите, които организацията си поставя, а именно подобряване на комуникацията лекар – пациент.

 

В света съществуват над 200 вида ревматични заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещаните са ревматоидния артрит, псориатичния артрит и анкилозиращия спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Ревматичните заболявания са сред водещите причини за инвалидност в Европа и САЩ. България също не прави изключение, поради тази причина достъпът до безопасно и ефективно лечение на пациентите с ревматологични заболявания е от първостепенна важност за тях.

 

Необходима е клинична пътека за реахбилитация на пациенти с ревматологични заболявания за минимум 14 дни. Сега нейната продължителност е 7 дни, което е крайно недостатъчно, коментира д-р Татяна Ангелова, директор на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

 

Стресът и използването на различни медикаменти могат да провокират ревматоидния артрит, посочи проф. Стоянка Владева, председател на Българското дружество по ревматология. „Болестта на Бехтерев засяга млади хора. След 15-годишна възраст те са в разцвета на силите си, искат да се включат в обществото, имат голям ресурс, потенциал благодарение на съвременни лекарства, на компетентно лечение. В началото на заболяването, когато се открие, може да се лекува на 100%. Фактите са такива, примерно за псориатричния артрит, че едва 47% от пациентите търсят помощ след една година, което показва и в световен план, че има едно късно откриване на болестта“, коментира проф. Владева.

 

Доц. Божидар Ивков, зам.-председател на ОПРЗБ, съобщи, че в България работят едва между 80 и 100 ревматолога. Съществуват региони, в които няма нито един лекар-специалист. Сред тях са Благоевград, Кърджали, Ямбол, Хасково и Силистра. Това кара пациентите с ревматологични заболявания от тези области да пътуват до съседни, в които има ревматолози. По думите на доц. Ивков в България има сериозен проблем с бързото диагностициране на заболяванията и въвеждането на адекватна терапия.

 

На 19-тата годишна конференция на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма присъстват над 100 души от 38 държави.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития