Новини - България

В „Александровска“ отбелязват Световната седмица за превенция на глаукомата с безплатни прегледи
Прочетена: 273 пъти

От 12 до 18 март 2017 г. в УМБАЛ ,,Александровска” ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Световната седмица за превенция на глаукомата.

 

Консултациите ще се извършват от 14 до 18ч. в Глаукомния кабинет на 4-я етаж на Клиниката по очни болести. Направление по НЗОК не се изисква, но е необходимо предварително записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 ч.

 

В рамките на отбелязването на седмицата е предвидено на 15.03.2017 г. от 14:00 до 15:30 ч. в аула „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката да изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

 

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

 

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития