Новини - България

В Александровска болница извършиха поредна бъбречна трансплантация
Прочетена: 376 пъти

Поредната бъбречна трансплантация е извършена успешно вчера в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от лечебното заведение. Донорът е 53-годишната жена от Варна, за която в четвъртък бе съобщено, че е изпаднала в мозъчна смърт и близките й са дали съгласие за донорство.

 

По време на експлантацията на бъбреците екипът установил, че в единия има конкремент и малка киста, което го прави негоден за трансплантиране. Реципиент на другия бъбрек е 45годишен мъж от с. Изгрев, Благоевградско. Той страдал от поликистоза и от две години бил на диализно лечение. Следоперативно, общото му състояние е стабилно, чувства се добре и е настанен в реанимация.

 

„Екипът на УМБАЛ „Александровска“ е съпричастен към скръбта на близките на починалата и адмирира хуманното им решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи в навечерието на светлия християнски празник – Рождество!“, казват в информацията до медиите от лечебното заведение.

 

От началото на годината в Александровска болница са извършени общо 25 бъбречни трансплантации – 14 от трупен и 11 от жив донор.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития