Новини - В медиите

В. „24 часа“: Токсична течност за чистачки продават в търговската мрежа
Прочетена: 266 пъти

Над 80% от течностите за чистачки, които се продават в търговската мрежа, са с много висока концентрация на метанол, достигаща до 30%, съобщава в днешния си брой в. „24 часа“. По данни на Съюза на българските автомобилисти (СБА) това е 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави. Очаква се в близките седмици специален еврорегламент да ограничи използването на опасния химикал в потребителските продукти.


От СБА предупредиха шофьорите да четат внимателно етикетите на течностите за чистачки, които се продават свободно в магазините. Токсичните продукти се предлагат на по-ниски цени и това привлича купувачите, които много често не са информирани за вредата от метаноловите течности.


За опасността от токсичните продукти и най-вече за вредата им за детското здраве предупреди и главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него метаноловите изпарения влизат в купето на автомобилите най-често през работещия вентилатор на парното, а най-уязвими от въздействието на метанола са децата.


Метанолът е вреден, и то доста, дори и само когато се вдишва, пише още вестникът. А като всеки спирт метанолът е силно летлив и парите му веднага проникват във вентилатора на парното. Метанолът е отрова - може би една от най-разпространените в ежедневието ни особено през зимата, тъй като течността за чистачки е един от най-продаваните продукти на пазара в това снежно време.


Изданието добавя, че най-безопасни за здравето са продуктите с етанол, които нямат токсично действие и са за предпочитане.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития