Новини - В медиите

В. „24 часа“: Шест проверки преди инвалидната пенсия, старческите болести извън списъка
Прочетена: 527 пъти

Въвеждането на шест комисии, орязване на парите и пенсиите на хората с увреждания, както и драстично увеличаване на бюрокрацията, за да получат помощ от държавата. Тези мерки обсъжда властта за реформа в ТЕЛК-овата система, пише в днешния си брой в. „24 часа“. Идеите са част от проектите за промяна на системата за медицинската експертиза, които трябва да изготвят социалното и здравното министерство съвместно с НОИ, НЕЛК и организациите до 31 октомври. На тази база през 2018 г. ще се разработят необходимите законодателни промени. Окончателният им вариант все още не е готов, но предложенията до този момент разтревожиха хората с увреждания.

 

Предварителните разчети показват, че те ще засегнат над 150 000 инвалиди, които ще загубят пенсията или правата си. В момента инвалидни пенсии се получават от 945 000 души. Около 1,7 млрд. лева е годишният разход за изплащането им.

 

През шест последователни комисии, които ще изготвят четири различни оценки, ще трябва да минат хората с увреждания между 18 и 65 г., за да получат инвалидна пенсия. Това е основната идея, която предлага Министерството на труда и социалната политика в проекта си „Концепция за реформиране системата на експертизата на работоспособността", пише изданието.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. „24 часа“.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития