Новини - В медиите

В. "24 часа": Прокурори проверяват реекспорта на лекарства
Прочетена: 814 пъти

Спецзвеното „Антикорупция" към Софийската градска прокуратура е започнало проверка на реекспорта на лекарства от България, научи „24 часа".

 

Целта на разследването е да се установи дали чрез него се източва здравната каса. От прокуратурата не отрекоха информацията. Оборотите в този бизнес, известен като паралелен износ, се оценяват на няколкостотин милиона лева годишно. В края на м.г. в анализ на КЗК бе посочено, че реекспортът е един от проблемите на пазара на лекарства.

 

От антимонополния регулатор посочиха, че лекарства, плащани частично или изцяло от касата, се изнасят заради по-високите цени в чужбина и това създава рискове за дефицит у нас. В анализа на КЗК се казва още, че за периода 2010 - 2015 г. сред 15-те дружества, занимаващи се с реекспорт, най-големите износители са три фирми. Една от тях е свързана с варненския бизнесмен и отскорошен депутат Веселин Марешки.

 

КЗК изброява компаниите „Рацио Лек", „Трейднет България", „Беста Мед", „Динерас България", „Ремеди Трейдинг", „Рекс Фармасютикълс", „ББ Фарм", „Акта Фарма" и „Стинг".

 

Заради паралелен износ на българския пазар липсват инсулин, антиепилептични медикаменти, медикаменти за ревматоиден артрит, съобщиха през февруари от здравното министерство. Заради това здравната каса, НАП и митниците са започнали масирани проверки.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития