Новини - В медиите

В. "24 часа": Нула полза от ходене пеша в замърсен град
Прочетена: 67 пъти
Снимка: Pixabay.com

Без съмнение ходенето пеша е едно от най-добрите неща, които може да направим за тялото си между другото. То може да удължи живота и да доведе до по-добро сърдечно здраве, но оптимизира и много други други показатели. Ново проучване, публикувано в научното медицинско списание „Лансет", обаче обръща внимание, че има значение къде се разхождаме. Маршрут по оживени градски улици може да елиминира много от ползите, асоциирани с тази иначе много важна физическа активност, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

Екип от изследователи събрал група доброволци - както напълно здрави, така и такива с инфекции на белите дробове, с исхемична болест на сърцето и с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Половината трябвало да се разхождат два часа на ден по натоварена улица в централната част на града, където се движат множество автомобили и автобуси, а другите - в голям градски парк с много дървета и трева.

 

Учените проследявали нивото на замърсяване на околната среда в района на двете групи и здравните показатели на доброволците, сред които и кръвното налягане.

 

Групата в парка показала подобрение в капацитета на белите дробове и състоянието на артериите. Но данните от доброволците, имитирали поводедението на типичнияте градски пешеходци, също отчели вкарване на повече въздух в дробовете поради физическото усилие, но това вече не било със знак плюс - изследванията показали по-изявено втвърдяване на артериите им.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития