Новини - В медиите

В. „24 часа“: Изчезват денонощните аптеки
Прочетена: 380 пъти

Денонощните аптеки започнаха да изчезват и в София. Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите, пише в днешния си брой в. „24 часа“. Изданието обяснява, че причината за това е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

 

В първите години аптечните вериги пускат масово денонощни вериги, като смятат, че разходите ще се покрият от икономията от охрана, но се оказало, че освен аптекари трябва да се поддържа и охрана.

 

А изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър фармацевт прави този бизнес напълно нерентабилен.

„Подготвят се промени в Закона за лекарствените средства, които ще бъдат пуснати за обсъждане вероятно тази седмица на сайта на Министерство на здравеопазването, които с командно-административни средства ще се опитат да осигурят денонощни аптеки поне по една на община. Веригите ще бъдат задължени една от четири техни аптеки да е денонощна, а в градовете, където няма, ще има дежурни по график. Това ще стане на база на национална аптечна карта“, пише още вестникът.

Изданието добавя, че според проектът за промени в закона за лекарствата и аптеките на здравното министерство, в градовете, където няма денонощна аптека, всички останали ще дават нощни дежурства по график през месеца.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития