Новини - В медиите

В. „24 часа“: 60 души пипнаха сифилис, няма медикаменти за лечение
Прочетена: 196 пъти

Сифилисът е във възход, отчетоха от Кожно-венерическия диспансер в Пловдив. Според медиците една от причините е безразборният полов живот, като в същото време няма медикаменти за лечение, пише в днешния си брой в. „24 часа“.

 

60 души от 20 до 50 г. са се заразили през миналата година, а през януари сега са регистрирани нови шестима. Шефът на здравното заведение д-р Боян Костов коментира, че през последните 2 години това заболяване е зачестило заради занижен контрол върху него. Не се извършват скрининги, а при постъпване на работа вече не се изисква изследване за сифилис. Куца и издирването на контактните с болния, за което преди време дори се е търсела намесата на полицията. Профилактика сред учащите също не се прави. По тази причина вече избухвали огнища на сифилис не само сред малцинствата, добавя идванието.

„Има проблем с лечението, тъй като инжекционният пеницилин липсва у нас и пациентите трябва да си го доставят от чужбина", уточнява д-р Костов.

 По думите му медикаментозният курс при сифилиса продължава около месец и половина, но след това 2 г. трябва да се провежда наблюдение.

 

За да пресече заразата, пловдивската община отпуска 50 000 лева на Кожно-венерическия диспансер. Медици започват безплатни прегледи в училищата и в същото време ще изнасят беседи пред подрастващите как да се предпазват и да разпознават сифилиса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития