Новини - В медиите

В. "168 часа": 10,4 млн. лв. дават болниците за новите четци за пръстови отпечатъци
Прочетена: 424 пъти

След като болниците платиха 20 млн. лв. за четци за личните карти, сега трябва да дадат нови 10,4 млн. лв., за да се оборудват с четци за пръстовите отпечатъци, пише в днешния си брой седмичникът "168 часа".

 

Един такъв идентификатор струва 300 лв. Всяка средно голяма болница трябва да разполага с около 100 четци, които ще й излязат около 30 000 лв.

 

Статистиката на НСИ показва, че лечебните заведения в страната са 348. Тоест, ако всички те закупят средно по 100 четци, ще са им необходими 10,4 млн. лв.

 

Сметката обаче ще е доста по-голяма, тъй като с тези устройства трябва да се оборудват и останалите от системата на извънболничната помощ. Както и специализираните центрове. При тях със сигурност инвестицията ще е много по-малка.

 

Консорциум "СТЕ-МО - Гама Консулт" спечели обществената поръчка за изграждането на софтуера за пръстов идентификатор, който струва 398 хил. лв. без ДДС. Ще бъде поет от Здравната каса. От 1 октомври 2016 г. всички болнични заведения са задължени да притежават четците за пръстовите отпечатъци.

"Лечебните заведения ще трябва да направят един разход, който е непосилен за тях - споделя пред "168 часа" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Български лекарски съюз. - В началото министър Москов навсякъде казваше, че то ще струва около 20-30 лв., обаче няма нищо такова. Освен това трябва да се купи и софтуер, за да може това устройство да работи. Лечебно заведение не би могло да обслужи качествено пациентите само с едно такова устройство. Това автоматично налага извода, че тези устройства трябва да ги има във всеки кабинет или лаборатория.

Също така Комисията за защита на личните данни допуска този идентификатор като алтернатива, което означава, че той не е задължителен. А, ако пациентът откаже да постави отпечатъка, то тогава той трябва да си заплати услугата, въпреки че е здравно осигурен. Лекарите не могат да откажат медицинска помощ на нуждаещите се. Злоупотребите няма да се решат по този начин", категорична е д-р Павлова.

Българският лекарски съюз е против въвеждането на пръстовия отпечатък. От Центъра за защита правата на здравеопазването (ЦЗПЗ) също смятат, че това е напълно безмислено.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития