Новини - България

Уволниха зам.-министър Стоил Апостолов след репортаж за източване на НЗОК
Прочетена: 412 пъти

По-малко от ден или точно 17 часа след официалното си назначение като заместник-министър на здравеопазването, доскорошният ръководител на болница "Бургасмед" д-р Стоил Апостолов, беше освободен от поста със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. 

"Решението на премиера е взето след излъчен в телевизионно предаване репортаж за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което Апостолов е бил управител", се казва в официалното съобщение на правителствената пресслужба, изпратено до медиите тази сутрин.

Повод за рокадата е разследване, излъчено снощи в предаването "Господари на ефира", от което става ясно, че бургаската болница е източвала средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като е подменяла диагнозите на свои пациенти. 

 

В репортажа се разказва случаят на пациентка, която се оплаква, че след претърпян инцидент е постъпила в "Бургасмед" за пункция на коляното. От епикризата си обаче с изненада разбира, че е претърпяла операция със спинална (гръбначна) анестезия.

 

Скандалното в случая е, че "Господари на ефира" са успели да заснемат със скрита камера обясненията на медицинския персонал, който твърди, че написаното в епикризата е само "за да си вземем паричките от касата". 

 

Злоупотребата с публични средства в "Бургасмед" със сигурност ще бъде разследвана от Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО), а новият министър на здравеопазването генерал проф. Николай Петров ще трябва да предложи друг свой заместник на премиера Борисов. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития