Новини - България

Уволнените от МУ-София: Борбата е за ректор и за възможността да се управляват повече пари
Прочетена: 1243 пъти

Уволненията в Медицинския университет в София не са заради възпрепятстване на прокурорското разследване след разкритите от предходното ръководство нарушения, а заради предстоящото Общо събрание, на което ще бъде поискано отстраняването на действащия ректор проф. Вихра Миланова. Това обявиха на извънредна пресконференция отстранените вече от длъжност проф. Красимира Маркова, Марта Генсузова и Симона Манолова, съответно главен счетоводител, ръководител на отдел "Обществени поръчки" и шеф на отдел "Капитално строителство" във висшето училище.

 

Според трите служителки, проф. Миланова се опитва да спре предстоящо Общо събрание, тъй като в момента се провежда преписка за отстраняването й.

"Конкретната причина за уволнението ми е, че тъй като съм професор в Катедра по икономика на здравеопазването, съм член на Общото събрание на Университета и на 19 април бях избрана в Контролния съвет. На 19 септември Контролния съвет внесе искане, под което съм се подписала, за свикване на Общо събрание, на което да бъдат разгледани незаконосъобразните действия, извършвани от проф. Миланова. След това тя ме извика и с бурен скандал пред колегите ми се опита да ме принуди да оттегля подписа си", разказа проф. Маркова.

Уволнението е неморално, но и неоснователно от чисто юридическа гладна точка, допълват потърпевшите. Мотивът за отстраняването им е свързан с подбор и смяна на екипа, който може да се направи до 6 месеца след избора на нов ректор. По думите на проф. Маркова обаче това основание важи за търговските дружества и за лицата с договор за управление.

"Ние не сме ръководни длъжностни лица, а отговорни длъжностни лица и трябва да се прави разлика. Затова уволнението ни е незаконосъобразно", категорични са отстранените от длъжност служители на администрацията. 

Трите изразиха и възмущението си от тиражираните в медиите твърдения, че са възпрепятствали прокурорското разследване по повод обявения одитен доклад за нарушения в Медицинския университет. Всички поискани от тях документи са били предоставени на проверяващите органи, а единственото нещо, което са отказали, е да предадат оригиналните документи след устна заповед, защото без констативен протокол могат да бъдат подведени под отговорност.  

 

Проф. Маркова допълни, че откакто е станала ректор, проф. Миланова подлага всичките си служители на психически натиск и тормоз.

 

"Шофьорите на бившия ректор и главен секретар бяха заплашвани с полиция, за да върнат ключовете от колите. Зам.-ректорите до един си подадоха оставките, а от нас се искаше да намерим начин да им прекратим трудовите договори, въпреки че единственият, който може да им ги прекрати, е органът, който ги е избрал, а това е Академичният съвет", каза тя.

Накрая бяха коментирани също заплатите и джипа на бившия ректор проф. Ваньо Митев.

"Размерите на финансовите разходи, които се обявяват, може да са стряскащи, но за нашия университет са нормални, тъй като ние финансираме и научна дейност. Цялата финансова информация за университета е публикувана на сайта ни и включва бюджета на висшето учебно заведение, годишния отчет, заверен без резерви, и всекидневните разходи. В момента имаме 80 млн. лева по сметка в БНБ и 5 млн. лева депозит, от чиято лихва е купен и джипът на ректора на университета. Този джип се ползва от сегашния ректор, а не е собственост на проф. Митев", обясни проф. Красимира Маркова.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития