Новини - България

Увеличават финансирането за трансплантация на стволови клетки
Прочетена: 404 пъти

Финансирането на автоложна трансплантация на стволови клетки да се увеличи от 25 000 до 40 000 лв., а за алогенна транспланация на стволови клетки от 40 000 до 80 000 лв. Това е заложено в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 29 от 2007 г. за възстановяване на разходите и за относителния дял на средствата за труд за дейности по трансплантация, финансирани от Министерството на здравеопазването.

 

Предложението предвижда още да се увеличи и процента от тези средства за труд - от 25% на 40%.

 

В мотивите към проекта на здравно министерство е записано:

„Според експертните анализи, настоящият размер, до който се възстановяват разходите за извършване на трансплантация на стволови клетки за лица над 18 години, особено за алогенна трансплантация, създава предпоставки част от лицата да се насочват за трансплантация в чужбина, при офертна цена на чуждите клиники, много по-ниска от средствата за възстановяване на разходите, предвидени в наредбата. Тези разходи значително повишават стойността на провежданото лечение и представляват пренасочване на значителен публичен ресурс към лечебни заведения извън страната“.

Според здравно министерство, основната цел на разработената наредба е да се осигури адекватен на направените разхои механизъм за възстановяване на ползваните срества за дейност по трансплантации в лечебни заведения в страната и да се гарантира лечението на българските граждани при спазване на принципите на достъпност и своевременност и цялостно изпълнение на терапевтичните алгоритми, гарантиращи безопасност и качество на медицинските дейности.

Очакваните резултати от приложението на наредбата е подобряване на качеството и резултативността на трансплантационните дейности като част от комплексното лечение на пациентите с онкохематологични заболявания при ефективно изшползван на капацитета на лечебните заведения в страната. Промените ще имат положителен ефект и за всички български граждани, които са получили предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване, на които направение разходи за извършената трансплантация в чужбина ще се възстановят в размера, определен в Наредна 29, обясняват от министерството.

Финансовото обезщетение ще се осигури от бюджета на Министерството на здравеопазването, без да се налага допълнително разходване на средства, тъй като ще се намали броят на лицата, които ще бъдат финансирани за осъществяване на трансплантации в чужбина, пише още в проектонаредбата.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития