Медицина на бъдещето -

Устройство поставя диагноза по дъха на пациента
Прочетена: 631 пъти
Хосам Хайк с устройството за диагностика на дъха. Снимка: Технологичен институт на Израел

Нов инструмент, който може да улови до 17 различни заболявания, анализирайки дъха на пациента, са разработили израелски учени, съобщи изданието за нанотехнологии ACS Nano.

 

Устройството, наречено Na-Nose, може да диагностицира различни видове рак, болестта на Крон, язвен колит, синдром на раздразнените черва, два вида Паркинсон, мултиплена склероза, белодробна артериална хипертония, прееклампсия и хронична бъбречна недостатъчност.

"Едно от най-големите предизвикателства в модерната ера на диагностициране е как да хванем заболяването, докато все още се чувстваме здрави", обяснява мотивите, които стоят зад разработката Хосам Хайк от Технологичния институт на Израел.

Инструментът прилича на дрегер, пренася се лесно и показва кои пациенти са изложени на висок риск към определени състояния.

 

Тестовете на устройството са обхванали 1404 здрави и болни хора от пет различни държави. При издухване на дъх в "дрегера", той идентифицира повече от 100 химични компоненти. Те биват подлагани на задълбочен анализ от наноматрица с изкуствен интелект – серия сензори, които могат да уловят дори най-малката следа от определени химични съставки. Ако някоя от концентрациите и химичните нива в дъха е над или под определена норма, това е индикатор за тревога.

 

Според учените изобретението дава сериозна надежда и невероятни перспективи. Например интеграцията му в смартфон може да позволи най-обикновен телефонен разговор да води до ранно диагностициране и предотвратяване на заболяване.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития