Любопитно -

USB тества за ХИВ?
Прочетена: 306 пъти

Британски учени са разработили нов тест за ХИВ, който за кратко време и с голяма точност отчита наличното количество на вируса причинител на СПИН в кръвта и може да се включва към компютър подобно на USB флаш, съобщава Pixelmedia като се позовава на Ройтерс.

 

Тестът използва капка кръв, за да установи наличието на вируса, и генерира електрически сигнал, който може да бъде разчетен от компютър, лаптоп или преносимо устройство.

 

Приспособлението е разработено от специалисти от лондонския Импириъл колидж съвместно с частната американска компания Ди Ен Ей Електроникс.  То все още е в начална фаза на разработка, но учените се надяват, че в бъдеще може да помогне на пациенти, и особено на такива в отдалечени райони, да контролират редовно състоянието си по начин, сходен с този, по който болните от диабет следят нивата на кръвната си захар.

 

Новото приспособление отчита резултатите до половин час, вместо в лаборатория за дни. В тестването му с 991 кръвни проби, устройството е отчело резултатите средно за 20,8 минути с 95 процента точност.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития