Новини - България

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАСТАНАХА ЗАД МОСКОВ: РЕФОРМИТЕ СА ДОБРИ И ДАВАТ РЕЗУЛТАТ
Прочетена: 304 пъти

Министерството на здравеопазването трябва да се съобрази с решението на Конституционния съд, който оспори разделянето на пакета от дейности, заплащани от здравната каса, на основен и допълнителен. След като мотивите бъдат официално публикувани, екипът на ресорния министър д-р Петър Москов трябва да реши дали да редактира оспорените текстове, като ги съобрази с предстоящите реформи, или да върне старите разпоредби. Според тях Националната здравноосигурителна каса заплаща един здравен пакет, а Наредбата за достъпа до медицинска помощ определя как ще се прилагат услугите на пациентите. Коментарът направи председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й усилията на здравния министър да промени сектора заслужават подкрепа и той може да разчита на такава от най-голямата парламентарна група в Народното събрание.

"Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерството на здравеопазването. Това, че зад този екип стои премиерът, за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна", увери Дариткова.

В същия дух зад ресорния министър застана и единственият депутат от управляващото мнозинство, излязал в опозиция на кабинета, Радан Кънев:

"Не съм запознат с мотивите на Конституционния съд. Мога да споделя, че съм изключително разтревожен, защото истината е, че мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и много малко неща, които изобщо доведоха до промяна. Основната промяна в България е промяната в здравеопазването. Ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия са се провалили", коментира той.

Според председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов пък стартиралите реформи в сектора са повече от успешни и дори вече дават резултат:

"Бих желал реформата да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. от бюджета на здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 година. Затова усилията на министерството трябва да бъдат насърчавани", посочи Симеонов.

Негласна подкрепа министър Москов получи и на редовното заседание на Министерския съвет, където темата за неговата оставка не попадна в дневния ред.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития