Новини - България

Употребата на лекарства ще нарасне с 24% до 2020 г.
Прочетена: 471 пъти

Лекарствената консумация нараства навсякъде по света. Очакванията са глобалната им употреба през 2020 г. да скочи с 24% спрямо 2015 г. Това обяви по време на втория Бизнес Форум Фарма "Цената на здравето: Глобални тенденции, новаторски решения, качествена промяна”, организиран от сп. „Мениджър“, д-р Кунчо Трифонов, мениджър на IMS България. Данните сочат, че в развитите пазари консумацията на оригинални медикаменти е близо 40% от пазара на лекарства, като останалите проценти се поделят между генерични и ОТС продукти, а в развиващите се страни преобладава консумацията на генерици. Според глобалните анализи, тази тенденция ще се запази и занапред. Д-р Трифонов коментира, че иновациите, които предстоят да навлязат на лекарствения пазар, са наистина големи и добави, че през 2020 г. водеща ще бъде специализираната лекарствена терапия. Очакванията са до края на десетилетието да има съществени промени в лечението най-вече в областта на онкологията.

Проф. Георги Михайлов, национален консултант по клинична хематология и директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София, отбеляза, че прогнозите до 2020 г. са разходите за лекарства да бъдат концентрирани  предимно в областта на онкологията и онкохематология. Очакванията са дотогава техният ръст да достигне над 11%. Причина за това са увеличените случаи на заболеваемост  и смъртност.

Д-р Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика и фармакоикономика, обърна специално внимание на персонализраната медицина като отбеляза, че в следващите години младите медици масово ще я практикуват в световен план.

Председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев припомни, че една от целите на Световната здравна организация е до 2030 г. да се постигне универсално здравно покритие. Според него това може да се постигне чрез увеличаване на дейностите и финансирането в здравеопазването.

Всички участници се обединиха около тезата, че следващият голям скок в историята на човечеството ще бъде в сферата на здравеопазването в глобален план, както по отношение на лекарствената индустрия, така и в областта на технологиите.

Второто издание на Бизнес Форум Фарма се провежда с подкрепата на GSK, NOVARTIS, Roche, AMGEN и с партньорството на Националната пациентска организация и Агенция PR Play.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития