Новини - България

Уникална видеоасистирана хирургия спаси живота на 73-годишен мъж
Прочетена: 593 пъти
Д-р Цветан Минчев, д-р Веселин Маринов и д-р Николай Кътев (отдясно наляво) Снимка: Болница "Токуда"

Възрастен пациент с тумор на прехода между хранопровода и стомаха се е възстановил напълно след уникална за страната изцяло видеоасистирана операция, похвалиха се от "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда".

"Интервенцията се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания, като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия", допълват от лечебното заведение.

Пациентът постъпва със загуба на тегло от 20 кг. само за месец, тъй като не може да преглъща и да се храни. Гастроентеролозите в "Токуда" откриват туморa, но множеството съпътстващи заболявания не позволяват извършването на голяма по обем отворена операция. След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия, и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия в "Токуда" решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент неосъществявана в България. 

"Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема", обяснява д-р Минчев.

Изцяло видеоасистираната хирургия е позволила на пациента да се храни през устата още на 4-тия ден след операцията и на 7-мия да бъде изписан.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития