Новини - България

Уникална операция коригира гръбнака на 5-годишно дете
Прочетена: 179 пъти

Магнитни импланти, които се управляват дистанционно, за да не спира растежа на гръбначния стълб, ще спести над 10 допълнителни интервенции на 5-годишно дете, похвалиха се от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Новият метод е бил приложен от ортопедите на лечебното заведение и ще им позволи да да правят допълнителни настройки за изправянето на гръбначния стълб от разстояние без необходимост от хирургични разрези и поставяне на упойка.

 

Детето с екстремна бързо прогресираща над 100-градусова сколиоза. Получило е изкривяването вследствие на вроденото генетично заболяване неврофиброматоза, което причинява дистрофия на гръбначния стълб.

 

Обикновено хирургията на сколиоза включва поставяне на импланти в гръбначния стълб на пациента, които го изправят и фиксират. В много ранна детска възраст обаче стандартните импланти биха спрели растежа на детето и съответно налагат допълнителното им разтягане на всеки 6-7 месеца, за да може гръбначният стълб да израства. А това изисква редица допълнителни хирургични интервенции.

"Пред детето има около 6-7 години активен растеж и това би означавало до 10 допълнителни операции за разтягане на имплантите. Новите магнитни импланти, с които вече разполагаме, ни дават възможността за динамичен дистанционен контрол. Детето ще идва на всеки три месеца, за да ги настройваме в подходяща позиция, за да може гръбначният стълб да се развива. Ще извършваме корекциите без хирургия, в амбулаторни условия и изцяло неинвазивно", разказва доц. Васил Яблански, началник на отделението по Ортопедия и Травматология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Той уточнява, че след операцията не се налага носене на гипс или корсет, а след изписването детето се насърчава към активно движение.

 

Хирургията при деформации на гръбначен стълб е една от най-тежките оперативни интервенции, които може да претърпи човек в детска възраст. Въпреки това, в някои от случаите те са животоспасяващи и единствен шанс за малките пациенти. Без лекарска намеса при такива пациенти изкривяванията могат да прогресират до състояния несъвместими с живота заради притискането на  жизненоважни органи, ограничаване на дишането и др.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития