Медицина на бъдещето -

“Умно яке” диагностицира пневмония
Прочетена: 428 пъти
Снимка: Pixabay

Учени от Уганда са разработили “умно яке”, което може да диагностицира пневмония по-бързо от лекарите, пише Pixelmedia.bg.

 

Идеята е на 26-годишната Оливия Кобуронго, която дълго време страда от различни неразположения, преди да й бъде поставена правилната диагноза. Тъй като лечението закъснява, жената почива.

 

Приживе Оливия споделя хрумването си с 24-годишния инженер Браян Турибагу, който с екип от лекари разработва биомедицинско яке и приложение за мобилни телефони, регистриращи болестта още в начален стадий.

 

Комплектът, наречен “Мама-Оре”, позволява на лекари просто да сложат якето на детето и неговите сензори да отчетат състоянието на белите дробове, начина на дишане и телесната температура. Обработената информация се изпраща към мобилния телефон чрез блутут.

 

Якето е все още само прототип. Според учените обаче то може да диагностицира пневмония до три пъти по-бързо от лекар и да намали човешката грешка при назначаване на терапия.

 

Екипът работи по патентоване на комплекта, който вече е в списъка за наградите на Кралската академия по инженерство в Африка.

 

По данни на УНИЦЕФ всяка година в Южна Азия и Субсахарска Африка от пневмония умират над 900 000 деца под 5-годишна възраст, което означава, че белодробното заболяване взема повече жертви от маларията, менингита и ХИВ/СПИН, взети заедно.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития