Събития -

декември 2016

ПВСЧПСН
   
 
19 декември
Понеделник
УМБАЛ „Свети Георги“ пуска в експлоатация високотехнологичен ехокардиограф
УМБАЛ „Свети Георги“
гр. Пловдив
11:00 - 12:00 ч.

На 19.12.2016 г., понеделник, от 11:00 часа в Клиниката по кардиология на 12 етаж в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ (бул. „Пещерско шосе“ №66) ще се състои официално откриване и пускане в експлоатация на високотехнологичен ехокардиограф.

 

Апаратът е последен модел в своя клас, General Electric Vivid E95, и е единственият до момента в България. Той ще се използва за образна диагностика при сърдечносъдови заболявания, обясни началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

 

Той допълни, че още докато е бил в тренировъчен режим, ехокардиографът е помогнал за вземане на решения при трудни диагнози. Закупен е от Медицински университет – Пловдив, за да се използва за лечение на пациенти на УМБАЛ „Свети Георги“ и за академичното развитие на лекарите, голяма част от тях – преподаватели във висшето училище.

 

На официалния старт в използването на иновативната апаратура са поканени изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, ректорът на Медицински университет – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн, деканът на Медицинския факултет в МУ – Пловдив проф. д-р Николай Бояджиев, дм, ръководители на клиники в университетската болница и представители на други лечебни заведения.