Новини - България

УМБАЛ „Свети Георги“ продължава кампанията за превенция на рака на гърдата
Прочетена: 312 пъти

В УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив продължават стартиралите през ноември безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата, съобщиха от лечебното заведение. Кампанията се провежда от доц. д-р Ваня Узунова на 11-я етаж във Втора клиника по хирургия (бул. „Пещерско шосе” №66). Препоръчително да се направи предварително записване за преглед на тел. 0898 47 82 50 всеки делничен ден от 12:00 до 13:00 ч.

 

В рамките на почти 2 месеца и половина доц. Узунова е прегледала и консултирала над 300 жени. В този период са открити доброкачествени образувания при 10 жени, а две от пациентките са диагностирани със злокачествени образувания.

 

От лечебното заведение припомнят, че ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологичните болести при жените, но и че именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало.

„Ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург-мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития