Събития -

октомври 2016

ПВСЧПСН
     
      
25 октомври
Вторник
УМБАЛ „Александровска“ отбелязва Европейската седмица на донорството
УМБАЛ „Александровска“
гр. София
12:00 - 13:00 ч.

На 25.10.2016 г., вторник, от 12:00 часа в сградата на Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“ (първи и втори етаж) лечебното заведение ще отбележи Европейската седмица на донорството с водосвет и представяне на пребазираната и обновена Клиника по имунология с Националната банка за стволови клетки, Българският регистър на доброволните донори на хемопоетични стволови клетки и Експертния център по ПИД.

 

По искане от най-големия регистър в Англия - Антони Нолън е извършена първата у нас донация на стволови клетки от периферна кръв от донор на Българския регистър,  предназначени за костномозъчна трансплантация на английски пациент, която предстои да се извърши в трансплантационния център в Оксфорд. Проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология и национален консултант по клинична имунология, ще представи историята на мъжа, решил да дари стволови клетки, който ще присъства лично, както и етапите, през които е минал, за да стане донор.

 

Пред параклиса на болницата ще бъдат пуснати 70 червени балона в памет на донорите и в знак на благодарност към техните близки.