Новини - България

Учителите ще викат джипито, ако в училището няма лекар
Прочетена: 372 пъти

След всеки инцидент с дете учителите ще бъдат задължени да го консултират с медицинско лице, независимо дали има конкретни оплаквания. Ако в училището няма здравен специалист, преподавателите ще трябва да търсят личния лекар на детето. Задължението ще бъде въведено от Министерството на образованието и науката с промяна в Наредбата за приобщаващото образование. Това стана ясно на среща между министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и Националното сдружение на общините.

 

Повод за разговора е инцидентът в 52 ОУ в София, след който на 24 февруари почина 11-годишната Габриела.

 

Според проф. Денков грижата и решението как да се действа при инцидент с дете трябва да се поеме от компетентно медицинско лице, а не от учителите. Министърът акцентира и върху нуждата от допълнителна квалификация на преподавателите и възможността за осигуряване на специализирани курсове за оказване на първа помощ при инциденти.

 

От МОН съобщават, че кметовете единодушно са се обявили за промяна на стандарта за осигуряване на медицинско лице в училище. В момента според наредба на Министерството на здравеопазването един медик трябва да се грижи за 800 деца. Кметът на Перник д-р Вяра Церовска е категорична, че това изискване не е приложимо за малките населени места.

 

В страната има 156 училища без медицински специалист. Само в 84 учебни заведения има лекар на пълен щат, а в други 55 – на половин. Общините са осигурили медицински сестри на пълен щат в 923 училища, а в други 664 – на половин щат.

 

За по-ефективна превенция на агресията в училищата МОН ще положи усилия да увеличи броя на психолозите и педагогическите съветници. Желателно е в средните и в големите училища да има поне един психолог. Сега във всички 2473 училища на пълен или на половин щат работят 692 педагогически съветници и 390 психолози. 

 

От МОН съобщават още, че ведомството поддържа Национална мобилна група за психологическа подкрепа. От сдружението на общините предлагат да се създадат и мобилни групи от психолози във всички региони в страната, които да реагират бързо при инцидент.

„В периодите без кризисни ситуации тези психолози могат да обучават учители за работа с деца“, обясни министърът.

МОН ще бъде инициатор за разширяване на координационния механизъм за взаимодействие между институциите при работа с деца, жертви или в риск от насилие. В момента се разписват дейностите на множество институции при инцидент или непосредствена заплаха за децата. Целта е да се договорят съвместни действия за превенция на насилието в училище.

 

Утре предстои нова среща с всички институции, които имат отношение към проблема с агресията. Освен представители на Националното сдружение на общините, ще присъстват експерти от министерствата на здравеопазването, труда и социалната политика, вътрешните работи и правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето и др.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития