Любопитно -

Учени твърдят: Сивите коси издават риск от инфаркт
Прочетена: 212 пъти

Появата на първите бели косми по всяка вероятност е сигнал за увеличена опасност от съдречно-съдови заболявания, предупреждават изследователи, представили проучване по въпроса на годишната конференция на Европейското дружество по кардиология EuroPrevent 2017 на 8 и 9 април в Малага.

 

Според тях посивяването на косите и исхемичната болест на сърцето споделят някои общи механизми, които идват с процеса на стареене, и може да се търси пряка връзка между тях, предава БГНЕС.

 

Например, атеросклерозата. Тя се наблюдава тогава, когато по стените на кръвоносните съдове се натрупа плака, съставена от холестерол и други вредни вещества. След време плаката се калцира, ограничава еластичността на артериите и затруднява доставката на кръв към сърцето и останалите жизненоважни органи в тялото. Ако не се лекува, атеросклерозата може да причини сериозни сърдечни проблеми, включително инсулт, инфаркт и дори сърдечна недостатъчност.

 

Диагнозата е свързана и с коронарната болест на сърцето, която наблюдаваме при плака в коронарните артерии. Добре известно е, че стареенето е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. За пръв път обаче учените излизат с теорията, че атеросклерозата и посивяването на косата си приличат толкова много. Очевидно те водят началото си от една и съща изходна позицията - увредени и остарели ДНК и клетки и повишен оксидативен стрес.

"Атеросклерозата и побеляването се случват по подобни биологични пътеки и честотата на двете се увеличава с възрастта. Нашите резултати показват, че независимо от хронологичната възраст, прошарването може да бъде предупредителен знак за повишен сърдечносъдов риск. Необходими са още изследвания за кожни признаци на такава опасност, които че ще ни дадат възможност да диагностицираме навреме болестите на сърцето", посочва съавторът на проучването д-р Ирини Самюел, кардиолог в университета на Кайро.

По този повод специалистите препоръчват високорисковите пациенти, дори да нямат симптоми на артериално заболяване, да провеждат редовни профилактични прегледи, за да се избегне опасността от сърдечен удар на по-късен етап.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития