Новини - Свят

Учени спорят за ефекта от ваксината за рак на маточната шийка
Прочетена: 535 пъти
Снимка: Harvard Health Publications

Ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV), която се използва за превенция на рака на шийката на матката при жени, изненадващо се превърна в "ябълката на раздора" за международната научна общност, пише Наука Offnews, цитирайки различни специализирани издания.

 

Конфликтът се поражда от публикация в Scientific Reports от края на миналата година, в която японски екип изследователи твърдят, че ваксината за човешки папиломен вирус (HPV) засяга централната нервна система на опитните мишки. Изводът е направен на базата на собствените им проучвания и резултатите от проведени научни тестове.

 

Статията на Тошихиро Накаджима (Toshihiro Nakajima) от Токийския Медицински университет и колегите му описва как ваксинираните животни показват "неврологични фенотипове", включително ограничена подвижност, претърпели са увреждания на хипоталамуса и други области на мозъка, а авторите предполагат, тяхното изследване може да изясни последните доклади на неблагоприятни ефекти на ваксината върху хора. 

 

Проучването обаче среща острата критика на лекари и изследователи, които настояват за неговото оттегляне, съобщава научното издание Science. Според експертите мишките получават доза, която пропорционално е хиляда пъти по-голяма от тази за хората, заедно с токсин, който да помогне на ваксината да преодолее кръвно-мозъчната бариера. Затова и изводите от проучването са недостоверни, отбелязва Science.

"По принцип, това е напълно безполезно иследване, погубило благородни животни"  - споделя в личния си блог и хирургът-онколог от Института за рака в Детройт Дейвид Горски (David Gorski).

Ваксината срещу HPV, първоначално лицензирана през 2006 г., сега е одобрена в повече от 120 страни, но въпреки това е подложена на многобройни критики. Има съмнения, че причинява редица странични ефекти, като трудности при ходене, главоболие, умора, лоша концентрация и болки, пише още изданието.
 

Много изследователи обаче твърдят, че няма причинно-следствена връзка между ваксината и тези симптоми, а атаките срещу нея излагат жените, а и мъжете, на опасността да се разболеят от един по принцип предотвратим рак и други заболявания.

 

С тези мотиви привържениците на ваксината критикуват методологията и заключенията на публикацията и настояват списанието да я изтегли заради потенциалното отрицателно въздействие, което може да има върху общественото здраве.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития