Новини - Свят

Учени: Пробиотиците помагат срещу сезонните алергии
Прочетена: 245 пъти

Симптомите на сезонните алергии могат да бъдат облекчени чрез прием на комбинация от пробиотици. Това показва ново проучване на екип от учени от Университета във Флорида, публикувано в научното издание „Сайънс дейли“, цитирано от БГНЕС.

 

Предишни проучвания показват, че пробиотиците имат способността да засилват имунния отговор на тялото към алергиите, но не всички имат еднакъв ефект. Според изследователите, най-благоприятно влияние има комбинацията от лактобацили и бифидобактерии, за която вече е известно, че спомага за доброто храносмилане. Положителният ефект се дължи на това, че пробиотиците увеличават броя на Т-клетките в човешкото тяло, които от своя страна подсилват търпимостта и водят до по-малко алергични симптоми.

 

До този извод учените стигат след осемседмичен тест върху 173 доброволци, които страдат от сезонни алергии. Те са разделени на две групи, едната приема пробиотична комбинация, а другата – плацебо. Приемащите пробиотика съобщават за подобрено качество на живот в сравнение с другата група. Те също така са заявяват, че страдат от по-малко алергични симптоми, свързани с носа, което значително облекчава ежедневната им дейност.

 

Изследователите обаче посочват, че техният експеримент не включва хора с тежки алергични симптоми.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития