Хлябът, чипсът и картофите трябва да се приготвят до златисто-жълт цвят, а да не се оставят да прегарят и почерняват, за да се намали риска от прием на химикали, причиняващи рак. За това предупреждават експерти от Агенцията за стандарти при храните на Великобритания, съобщава BBC.
В специален видеоклип те обясняват, че при приготвяне на скара на храни, съдържащи скорбяла, при печенето или пърженето им за прекалено дълго време и на висока температура се образува акриламид. Тестове при животните доказват връзката между веществото и появата на ракови заболявания. Това е и причината учените да смятат, че въздействието върху хората може да е същото.
Ето защо във видеото си те показват 4 лесни стъпки за консумиране на по-малко количество акриламид:
- Пържете картофките до златисто-жълт цвят;
- Не дръжте сурови картофи във фризера, а вместо това ги съхранявайте на тъмно;
- Следвайте внимателно препоръките за пържене и печене;
- И както винаги – яжте здравословна храна пет пъти на ден.
Видеото може да се види ТУК.