Любопитно -

Учени предупредиха: Частиците на мръсния въздух могат да проникват в мозъка
Прочетена: 430 пъти

Дребните частици железен оксид, който е сред съставните части на мръсния въздух в големите градове, може да се отлага в мозъчната тъкан. Това показва проучване на Университета в Ланкастър, публикувано в бюлетин на Националната академия на науките. 

 

Екипът от изследователи е анализирал проби с мозъчна тъкан от 37 души - 29 от тях на възраст между 3 и 85 години, живели и починали в прословутия център на мръсния въздух Мексико Сити, а останалите 8 души на възраст между 62 и 92 години са от Манчестър и са починали в следствие на невродегенеративни заболявания.

 

Учените с изумление са установил, че пробите съдържат същите частици магнетит (оксид на желязото - бел. ред.), каквито преди това са били изолирани във въздуха край натоварените пътища на Ланкастър и извънградските електроцентрали. Освен това по-голямата част от тях били с гладка и заоблена форма, каквато може да се постигне при високите температури на автомобилния двигател и спирачните системи. 

"Това е убийствено шокиращо. Докато изследвахме тъканта, видяхме частиците, разположени между клетките, и когато направихме магнитна екстракция, имаше милиони частици. Милиони в един грам тъкан - това са милиони предпоставки за увреждания", коментира ръководителят на проучването проф. Барбара Маер, цитирана от BBC.

Опасното въздействие на мръсния въздух върху белия дроб и сърцето е било обект на не един научен труд през годините, но най-новата хипотеза, разработена от екипа на проф. Маер е, че миниатюрните частици на магнетита, могат да преминат кръвномозъчната бариера и да достигнат до централната нервна система. 

 

Смятани за токсични, частиците на съединението могат евентуално да бъдат считани за рисков фактор за развитие на невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер. Засега обаче конкретни  доказателства за това да липсват.

 

По-рано тази година Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че замърсяването на въздуха е причина за три милиона случая на преждевременна смърт всяка година.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития