Любопитно -

Учени откриха връзка между рака на хранопровода и горещите напитки
Прочетена: 388 пъти

Редовното пиенето на кафе може да намали риска от рак на черния дроб и на матката, сочи ново изследване на Световната здравна организация (СЗО), пише “Independent”.

 

Кафето бе определено като възможна причина за рак през 1991 г., но Международната агенция за онкологични изследвания (IARC), която е част от СЗО, вече е преосмислила доказателствата за това. Тя е направила мащабен анализ на повече от 500 изследвания и е открила, че хората, които пият кафе, нямат поводи да се притесняват.

 

IARC е разгледала и билковата напитка мате, която е изключително популярна в Южна Америка. Там ракът на хранопровода е по-често срещан, отколкото в други региони на света. Експертите твърдят, че матето не е причинител на рак, но се смята, че температурата, на която то и други горещи напитки се сервират, може да допринася за тежкото заболяване.

 

Проучването обаче открива връзка между рака на хранопровода и пиенето на много горещи напитки.

 

Учените отправят препоръка към хората, които често пият горещи напитки като кафе и чай, да изчакват да се охладят преди консумация, особено когато не добавят в тях мляко. Те допълват още, че това не означава, че трябва да спрат тяхната консумация. Проблемът идва от високата им температура.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития