Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Учени откриха връзка между кръвната захар и рака на мозъка
Прочетена: 673 пъти
Снимка: Pixabay

Въпреки че много видове рак са по-често срещани сред хората с диабет, тумори в мозъка, наречени глиоми, са по-редки при живеещите с повишена кръвна захар, установи проучване на екип от епидемиолози от Държавния университет на Охайо, САЩ, цитирано от в. „24 часа“.

 

Научният труд надгражда предишно проучване на същия екип, което откри, че при по-големи стойности на глюкозата в кръвта има по-малка вероятност от мозъчния тумор менингиом, който почти винаги остава доброкачествен.

 

Мозъкът представлява средно само около 2% от телесното тегло на човека, но използва приблизително 20% от глюкозата в организма.

 

Медицината смята за доказано, че диабетът и повишената кръвна захар увеличават риска от рак на няколко места в организма и особено на дебелото черво, гърдата и пикочния мехур.

 

Затова на пръв поглед е странно, че глиомите, които са агресивни, бързо развиващи се злокачествени образувания на мозъка, се срещат по-често сред хората, които имат нормални нива на глюкоза в кръвта.

 

Не е ясно дали самият тумор влияе на нивата на глюкоза в кръвта, или повишената кръвна захар може парадоксално да е свързана със защитен фактор, който намалява риска от рак на мозъка.

 

Заболяването обикновено се диагностицира в средна възраст. Към момента няма лечение, което гарантира дългосрочното оцеляване. Но се надяваме нашите изводи да доведат до по-добро разбиране на механизмите, които участват в развитието на глиома. Това би било и начална стъпка, намирането на задоволително лечение, изразяват надежда учените.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития