Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Учени откриха нови гени, които регулират разпространението на ракови заболявания
Прочетена: 434 пъти

До 90% от смъртните случаи при онкоболни пациенти се дължат на развитието на метастази в организма. За съжаление, процесът, който регулира разпространението на туморите, все още е много слабо разбран.

 

За да установят кои гени в организма могат да повлияят на метастазите, учени от  Института Wellcome Trust Sanger във Великобритания са изследвали разпространението им в генетично конструирани мишки, в които липсват специфични единични гени.

 

Изследователите са прегледали 810 уникални гени и идентифицират 23, които или увеличават, или намаляват разпространението на кожни туморни клетки в белите дробове на мишките. Открили са също, че много от тези гени причиняват и промяна в имунната система, като например промяна в способността на телата да се борят с инфекции.

 

Отстраняването на гена Spns2 причинява най-голямата промяна, намалявайки разпространението на тумори в белите дробове с приблизително четири пъти. Оказва се, че липсата на Spns2 също намалява метастазите на други ракови заболявания - на дебелото черво, белите дробове и гърдата.

"Загубата на гена Spns2 причинява най-голямото намаление в образуването на туморни колонии и представлява нова терапевтична цел. Ние открихме, че мишките без Spns2 имат различно съотношение на клетките в имунната система, което изглежда че задейства имунната система за борба срещу рака. Лекарствата, които са насочени към това, могат да помогнат за намаляване или предотвратяване на разпространението на тумори чрез тялото", каза д-р Дейвид Адамс от Института Wellcome Trust Sanger.

Междувременно, изследователи от Берлинския институт по имунология са открили молекула в Т-клетките на имунната система, която задейства клетки убийци. Тя кара тези клетки да атакуват туморите. Открита е и молекула, която стеснява кръвоносните съдове около увредената туморна тъкан, което спира постъпващите кръв и подхранващи вещества и по този начин туморът се „задушава“. Възможно е това откритие да позволи лечението на рака и на по-късни стадии от развитието му, уточняват от института.

 

Източник: Институт Wellcome Trust Sanger във Великобритания

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития