Медицина на бъдещето -

Учени откриха чисто нов орган в човешкото тяло
Прочетена: 932 пъти

Абсолютно нов орган, част от храносмилателната система на организма, беше класифициран от учените в университетската болница "Лимерик", Ирландия.

 

Известен като мезентериум, новият орган дълго е смятан за съставен от фрагментирани, отделни структури. Последните изследвания показват, че това всъщност е един, цялостен орган, съобщава специализираното издание The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

"Анатомичното описание, което се дава от 100 години в анатомията, е неправилно. Този орган далеч не е фрагментиран и комплексен. Това е просто една непрекъсната структура", обяснява човекът, открил мезентериумът - изследователят от "Лимерик" Джей Калвин Кофи.

Едно от най-ранните описания на мезентериума е направено от Леонардо да Винчи. В продължение на векове тази структура била игнорирана като незначителна.

 

През 2012 г. Кофи и колегите му показват чрез подробни микроскопски изследвания, че мезентериумът всъщност е непрекъсната структура. През последните четири години те събрали допълнителни доказателства, че мезентериумът трябва да се класифицира като отделен специфичен орган и сега това вече е факт.

"Вече имаме анатомията и структурата. Следващата стъпка е функцията. Ако се разбере функцията, може да се идентифицира анормална функция, и след това – заболяване", подчертава Кофи.

Функциите на новия орган тепърва ще се изясняват, но според учените откритието му може да има важна роля при лечението на коремни и храносмилателни заболявания.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития