Любопитно -

Учени откриха, че тревожността за здравето може да увеличи риска от сърдечни заболявания
Прочетена: 327 пъти

Хората в добро здравословно състояние, които се безпокоят излишно от опасността от развитие на болест, са с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, твърдят норвежки учени.

 

Проучване, проведено сред 7 000 души за 12 години установи, че с над 70% се увеличава вероятността за развитие на сърдечносъдово заболяване при участниците, които изпитват тревожност за здравето си, в началото на изследването. В допълнение, учените открили, че колкото по-силна е тревогата, толкова по-висок става рискът. Резултатите от изследването са публикувани в журнал BMJ Open, пише „Гардиън”.

 

Проучването анализира 7 000 участници, родени между 1953 и 1957 г. Участниците са попълвали въпросници във връзка с тяхното здраве, начин на живот, образование и медицински прегледи между 1997 и 1999 г.

 

След измерване на нивата на безпокойство за здравето са отчетени 710 души, които изпитват такава тревожност. Сърдечното здраве на всички участници е проследено до края на 2009 г. Тези, които са изпитвали безпокойство в началото на изследването, са със 73% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези, които са били в добро ментално състояние.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития