Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Учени от САЩ "редактираха" успешно човешки ембрион
Прочетена: 317 пъти

Първият известен опит за създаване на генетично модифицирани човешки ембриони в САЩ е осъществен от екип от изследователи в Портланд, Орегон, съобщи съобщи MIT Technology Review.

 

Д-р Шухрат Миталипов от Университета по здравеопазване и наука в Орегон е първият базиран в САЩ учен, който е редактирал ДНК на човешки ембриони. Той е ръководител на научния проект, включващ промяна на ДНК на голям брой едноклетъчни ембриони с техниката за редактиране на гени CRISPR. Това надминава предишните експерименти с CRISPR, проведени в Китай, не само с това, че са "редактирани" геноми на много повече ембриони, но и че е направено целенасочено върху ген, свързан със значимо човешко заболяване и то върху всички клетки на ембриона.

 

По-ранните китайски експерименти имат ограничен обхват, има грешки при CRISPR редактирането и желаните промени в ДНК не са във всички клетки на ембрион, а само в някои. Този ефект, наречен мозаицизъм, дава тежест на аргументите, че това може да бъде опасен начин за създаване на човек. Миталипов и колегите му заявяват, че убедително са показали, че е възможно да се избегне мозаицизмът, както и ефекти "извън целта", известни като грешки на CRISPR. Според него с труда си са доказали, че е възможно безопасно и ефективно да се елиминират дефектните гени, които причиняват наследствени заболявания. Учените твърдят също, че техниката може да се използва срещу ХИВ, онкологични и генетични заболявания като болест на Хънтингтън.

 

Концепцията им е подобна на тази, изпитана върху мишки от Тони Пери от Университета в Бат. Пери успешно редактира мишия ген, отговарящ за цвета на козината, като променя козината на потомството от очакваното кафяво до бяло.

 

Човек, запознат с проучването, цитиран от MIT Technology Review, твърди, че "десетки" човешки ембриони ин витро са били създадени за експеримента с помощта на дарена семенна течност от мъже, носители на мутации на наследствени заболявания. Въпреки, че на нито един от ембрионите не е позволено да се развие до повече от няколко дни и изследователите никога не са възнамерявали да ги имплантират в женска утроба, експериментите са важен етап от създаването на първите генетично модифицирани хора.

 

Миталипов отказва да коментира резултатите, които според него предстои да бъдат публикувани. Други учени обаче потвърждават редактирането на ембриони с помощта на CRISPR. "Доколкото знам това ще бъде първото изследване, което се съобщава в САЩ", казва Джу Уу, сътрудник в Института Salk в Ла Джола, Калифорния.

 

Някои критици твърдят, че експериментите със зародишни клетки могат да отворят завесите в един смел нов свят на "дизайнерски бебета", създадени с генетични подобрения - перспективата, която горчиво се противопоставя на редица религиозни организации, групи от гражданското общество и биотехнологични компании.

 

Американската разузнавателна общност миналата година нарече CRISPR потенциално "оръжие за масово унищожение".


 

Кой е Шухрат Миталипов?

 

Роден в Казахстан, по времето на Съветски съюз, Миталипов отдавна прескача научните граници.

 

През 2007 г. той представя първите клонирани маймуни в света. През 2013 г. успява да създаде човешки ембриони посредством клониране, с цел създаване на специфични за пациента стволови клетки.

 

Тълкуването на екипа му в редактирането на ембриони съвпада с доклад на Националната академия на науките в САЩ, публикуван по-рано тази година. Там широко се разглежда възможността за предоставяне на зелена светлина за лабораторни изследвания на модифицираната зародишна линия. Докладът също предлага квалифицирана подкрепа за използването на CRISPR за създаване на бебета, редактирани с ген, но само с цел елиминиране на сериозни заболявания.

 

В САЩ всеки опит за превръщане на редактиран IVF ембрион в бебе бе блокиран от Конгреса, който добави част към законопроекта за финансиране на администрацията по храните и лекарствата на САЩ. С него те забраняват клиничните тестове на концепцията.

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития