Любопитно -

Учени: Какаото действа като хранителна добавка – шоколадът помага за мозъчната дейност
Прочетена: 196 пъти

Определена доза какао на ден действа като хранителна добавка, бореща се с различни отрицателни аспекти на влошаването на мозъчната дейност. Това сочат данни от проучване на италиански изследователи, пише научното издание „Сайънс алърт“, цитирано от БГНЕС.

 

Според учените, ежедневното приемане на какао е свързано с подобряване на паметта и визуалното възприемане на информация. Досега бяха известни множество други ползи от естествените химикали, които се съдържат в какаото. Например, полифенолът в черния шоколад се смята, че успокоява и увеличава чувството на задоволство, а флаванолът може да обърне процеса на влошаване на паметта с напредването на времето. Въпреки това обаче учените предупреждават, че тази информация не трябва да ни служи като оправдание за неограничена консумация на шоколад, тъй като какаото съдържа и някои токсични химикали като теобромина. Има риск от натравяне с него, но само ако човек изяде 85 шоколада, за да му подейства.

 

В настоящото проучване, основаващо се върху други по-ранни изследвания за прием на какао под формата на напитка или шоколад за период от пет дни до три месеца, учените са били фокусирани основно върху ефекта на флаванола върху мозъка. Те са установили, че след продължителна консумация на какао се наблюдава подобряване на работната памет и възприемането на визуална информация, като ефектите зависят от възрастта на доброволците. При по-възрастните хора дългият прием на какаов флаванол подобрява вниманието, обработването на информация, работната памет и говора. Най-добър ефект шоколадът има при хора с умерени увреждания на мисловната активност и в началото на процес по загуба на паметта. При здравите хора, без проблеми с паметта, шоколадът също допринася за нормалното функциониране на мозъчната дейност. Много полезно се оказва какаото за една определена група хора – жени с проблеми със съня или работещи на смени. При дами, които цяла вечер не са могли да спят, шоколадът помага за облекчаване на когнитивните проблеми, свързани с липса на сън.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития