Новини - Свят

Учени доказаха: Зика се предава и по полов път
Прочетена: 396 пъти

Вирусът Зика, който предизвика нечувана епидемия от микроцефалия при бебета в Южна и части от Северна Америка, може да се разпространява не само чрез ухапване от комар, но и по полов път, съобщават международните научни издания.

 

Изследователи от Университета в Йейл не само са намерили доказателство за твърдението чрез научен експеримент с мишки, но и за първи път са демонстрирали как Зика се развива в стените на влагалището. Според учените вирусът може да е активен в спермата на мъжа цели 6 месеца.

"Мишките не са естествено податливи на инфектирането със Зика, затова досега се налагаше да използваме генетично модифицирани модели при изучаването на поведението на вируса. В настоящото проучване обаче използвахме диви мишки. Именно при тях бе доказано, че вирусът се задържа и се развива във вагините на женските екземпляри. При бременните мишки вирусът Зика уврежда плода толкова много, че те правят спонтанен аборт", обяснява ръководителят на проекта Акико Ивасаки.

Академичната общност е силно разтревожена от доказателствата, че вирусът може да се предава по полов път и да уврежда сериозно мозъка на плода. Екипът от Йейлския университет сега се опитва да проследи механизма на заразяването чрез спермата на мъжките екземпляри. Проблемът обаче е в това, че заразата се разпространява много по-бързо в сравнение с опитите на учените да открият решение на проблема.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития