Медицина на бъдещето -

Учени дават нови перспективи за лечението на рак на гърдата
Прочетена: 416 пъти

Учените вече са в състояние да установят защо много от раковите клетки се адаптират сравнително бързо към лечението с терапевтични антитела при инвазивните форми на рак на гърдата. Вместо да умират, те се „деактивират”. Изследователите разработват активна субстанция, която убива раковите клетки много ефективно, без това да уврежда здравите клетки, пише sciencedaily.com.

 

При много агресивни форми на рак на гърдата има голям брой HER2-рецептори на повърхността на тумора, което води до неконтролиран растеж на раковите клетки. HER2 е вид протеин, който се намира във всички клетки, но при определени типове рак нивата му са необичайно високи. Изследователите смятат, че тези открития могат да доведат до разработването на обещаващо ново лечение на заболяването.

 

Екип от учени от Университета в Цюрих изследват защо тези антителата само забавят туморния растеж, без да унищожават раковите клетки.

 

Високите нива на HER2 се откриват при един на всеки пет случая на рак на гърдата и стомаха и тези заболявания са познати като „HER2-позитивен рак“. Лекарствата за рак Herceptin разпознават рецептора, но не унищожават клетките. Вместо това, раковите клетки остават в латентно състояние и могат да се активират отново.

 

HER2 използва няколко сигнални пътища по едно и също време, за да „каже“ на клетката, че трябва да расте и да се дели. Тези антителата блокират само един от тези сигнални пътища, докато останалите остават активни.

 

Изследователите смятат, че са разработили метод, с помощта на който да се „изключат“ всички сигнали, като се използва съединение, свързващо се с HER2 и променящо неговата структура. По този начин се предотвратява достигането на всякакви сигнали до ядрото на клетката, което води до унищожаването ѝ.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития