Новини - Свят

Учен вероятно е бил изложен на вируса Ебола, докато изследвал заразени прасета
Прочетена: 254 пъти

Възможно е учен в канадска лаборатория за екзотични животински заболявания да е бил изложен на вируса Ебола. Информацията идва от санитарните власти на Канада, цитирани от АФП, съобщава БТА.

 

Ученият забелязал, че защитният му комбинезон има разцепване по шева на излизане от обезопасено помещение с високо равнище на биологичен риск, където изследвал заразени с Ебола прасета.

 

Инцидентът е станал в Националния център за изследване на екзотични животински болести към Националната лаборатория по микробиология в Уинипег, провинция Манитоба. В центъра незабавно са въведени обезопасителни мерки и рискът за други хора е нисък, заявява директорът на Канадската агенция по инспекция на храните Джон Копс на пресконференция.

 

Ученият, чиято самоличност не се посочва, е бил инжектиран с експериментална ваксина против Ебола, която е разработена в същата лаборатория и се е оказала ефикасна срещу епидемията в Западна Африка. При тестове върху над 4000 души в Гвинея ваксината се е оказала ефикасна в 100% от случаите, сочат резултати от направеното през 2015 г. изследване.

 

Канадският учен е поставен под карантина и ще е под наблюдение в продължение на 21 дни.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития