Любопитно -

Учен: Родените сега деца ще живеят до 150 години
Прочетена: 312 пъти

Родените сега деца ще живеят до 150-годишна възраст, прогнозира професорът по биология от Университета в Льовен, Белгия, Лилиан Шофс пред белгийския ежедневник "Де Морхен", цитиран от Dnes.bg.

"Науката напредва толкова бързо, че тази възраст само ще се увеличава", казва Шофс като обяснява прогнозата си с анализ на демографските данни.

По думите й подобряването на стандарта на живот е позволил в рамките на последните 130 г. средната продължителност на живота в Европа да се удвои от 40 на 80 години.

Не всички, но някои хора, които се раждат днес, ще могат да доживяват до 150 г., убедена е тя.

Според холандската статистическа агенция обаче в бъдеще продължителността на живота няма да нараства толкова бързо. Сегашните процеси, според тях, се дължат на дейности, започнали отдавна, които дават резултат.

 

Като фактори за удължаването на живота се посочват откриването на ваксини срещу различни заболявания, намаляването на детската смъртност и здравословното хранене с консумацията на повече плодове и зеленчуци.

 

Професор Шофс смята още, че предстои изобретяването на препарати, които ще удължат периода, в който хората ще преживяват в добро здраве, преди да бъдат засегнати от хронични заболявания, които са най-честата причина за смърт. Тя цитира експерименти върху червеи, при които животът в здраве се е увеличил с 30% след третиране с метформин. Подобни изследвания върху хора сега започват в САЩ.

 

Брус Попе, генетик от Университетската болница в белгийския град Гент, смята, че предричането на бъдещето няма научни основания. Според него човешкият организъм е по-сложен и не реагира според логиката. Дори медицината да успее да се пребори със заболявания като рака или диабета, няма гаранция, че на тяхно място няма да се появят други, също толкова смъртоносни, смята Попе.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития