Новини - България

У нас: Пациент ще чака за операция до септември 2019-а
Прочетена: 603 пъти

До над 2 916 души е набъбнала Националната листа на чакащите пациенти за прием в болница, показва публикуваният към 11.09.2016 г. документ на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

 

Добрата новина е, че 1917 от чакащите вече са преминали лечението си в периода от 11 до 19 септември включително, а терапията на други 670 ще се състои до края на месеца. За октомври са планирани още 288 пациенти, а за ноември - други 26. На практика от всички, включени в списъка, само на 26 души ще се наложи да чакат повече от установените по закон 2 месеца, т.е. процедурите им са планирани след 11 ноември 2016 година.

 

Най-фрапиращ е случаят на пациент, чиято дата за планов прием е ... 28.09.2019 г. или след цели две години. Той трябва да бъде приет в специализираната хирургична болница "Проф. Темелков" във Варна, където да му бъде извършена "оперативна процедура върху мъжка полова система" - такова е наименованието на клиничната пътека, по която трябва да бъде лекуван планово (КП 147). Дейностите по пътеката, разписани в Националния рамков договор (НРД) за тази година, включват биопсии, ексцизии или възстановяване (включително поставяне на протези) на простата, семенно мехурче, скротум, пенис или тестис. Предвиденият болничен престой е два дни, но нищо чудно при толкова дълъг период на изчакване пациентът да влезе в болницата по друга клинична пътека, изискваща по-бърза намеса.

 

Друг пациент, на който също ще се наложи да почака, е планиран за амбулаторна процедура в началото на септември 2017-а, т.е. след почти една година. Той трябва да бъде приет за енодскопска диагностика на заболявания на стомашно-чревния тракт в МБАЛ "Св. Анна" в София. Дейностите по амбулаторната процедура (А34), разписани в НРД 2016, включват биопсии, панендоскопия, фиброоптична колоноскопия и различни тестове и изследвания, както и отстраняване на чуждо тяло от хранопровода.

 

Първенец, този път, с най-дълга листата на чакащите е УМБАЛ-Плевен с 470 записани пациенти. Повече от половината от тях или 281 души вече са преминали терапията си в лечебното заведение, а на 92 ще се наложи да почакат до края на месеца (още десетина дни).  Останалите 97 пациенти ще бъдат приети до края на октомври. На практика забавяне в планираното обслужване на болните няма, но е притеснителен фактът, че половината от тях са онкоболни. Според списъка на УМБАЛ-Плевен 205 души чакат за химиотерапия, а други 34 - за допълнителни изследвания за уточняване на диагноза или за смяна на терапията при онколечение.

 

Почти по същия начин стоят нещата и в другите две клиники с дълги листи на чакащите - СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" във Варна (с 236 планови пациенти) и болницата за женско здраве "Надежда" в София (с 215). С дълги списъци са също УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в столицата, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум" в София и Сити Клиник УМБАЛ София.

 

Уви, в българските болници продължава тенденцията основна част от чакащите за лечение да бъдат онкоболни пациенти. От всички, включени в Националната листа, за химиотерапия са планирани 651 души, а за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата или за промяна на терапията - 93. От всички тях 348 вече са преминали терапията си, а 362 ще бъдат приети в болница в месеците, оставащи до края на годината. Само четирима пациенти са планирани за януари 2017 година.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития