Любопитно -

Тютюневи компании се рекламират с „Пушенето убива средно по 1200 американци на ден“
Прочетена: 93 пъти
Снимка: Pixabay.com

Повечето от големите тютюневи компании в САЩ започнаха да разпространяват от тази неделя в печата и по телевизионните канали серия от послания, които предупреждават за опасностите от тютюнопушенето. Те се подчиниха на съдебно решение отпреди 11 години, съобщава БГНЕС като се позовава на АФП.

 

През ноември 2006 година федерален съд стигна до заключението, че тютюневият бизнес е постигнал договорка да лъже и подвежда обществеността за вредните последици от тютюнопушенето върху здравето. Тогава правосъдието разпореди компании като R.J. Reynolds и Philip Morris да излъчат по телевизиите и да пуснат в печатните медии послания, с които да "поправят лъжите си". След това решение тютюневите компании обжалваха и искаха промени на някои детайли в текста, успявайки да се забавят в продължение на десет години пускането на тези „поправителни” послания. Това забавяне им позволи да избягнат и пускането на „поправките” в социалните мрежи, които младите хора използват много днес, но които по това време нямаха такава аудитория и не бяха включени в решението на съда. Тютюневите компании ще трябва да си купят цяла страница в 50-те най-големите национални вестника като „Вашингтон пост” или „Ню Йорк Таймс” в неделя, пет пъти в една година. Те ще трябва и да пуснат общо 260 телевизионни клипа в големи мрежи като ABC, CBS и NBC, за да ги излъчат няколко пъти в период повече от дванайсет месеца.

 

Посланията показват резултатите от тютюнопушенето в данни. Така например в американските изданя вчера можеше да се провете:

 

"Пушенето убива средно по 1200 американци на ден. Пушенето убива повече хора, отколкото всяка година загиват при убийства, от СПИН, при самоубийства, заради наркотици, при пътнотранспортни произшествия и заради алкохола, взети заедно."

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития