Новини - България

ЦЗПЗ алармира: Онкоболните остават без лекари
Прочетена: 989 пъти

Онколозите с втора специалност по вътрешни болести няма да имат право да лекуват онкоболни, ако не са придобили специалност "медицинска онкология", гласят новите изисквания на наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт "медицинска онкология", публикувани в брой 37 на "Държавен вестник". С други думи, само специалисти по медицинска онкология ще могат да лекуват пациентите с рак, алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

 

Проблемът е, че специалността беше въведена за първи път през 2007 г., а петгодишното обучение на кадрите е приключило едва преди три-четири години - през 2012-а.

"За трите години до сега новата специалност са придобили една шепа лекари. Огромната част от специалистите в областта на онкологията са с придобита специалност по "вътрешни болести" и "онкология", каквито бяха изискванията (и единствена възможност) до 2007 година. Сега всички те са лишени от правото да лекуват болни", опасяват се от ЦЗПЗ.

По официални данни в България годишно от рак се разболяват около 35-40 000 души, които минават на някакъв тип медикаментозно лечение (химиотерапия, хормонотерапия и прочие). Всички те преминават през онкокомитети, в чиито състав вече ще могат да участват само лекари със специалност по медицинска онкология. Само тези лекари ще могат да предписват лекарства, при това не само в болничната, но и в извънболничната медицинска помощ.

"Невъзможно е практически няколко десетки лекари да обслужат няколко десетки хиляди пациенти. Това е пореден удар на МЗ върху онкоболните у нас", убедени са от центъра. 

Според ЦЗПЗ влезлите в сила промени в стандарта по медицинска онкология са изцяло лобистки, за да се пренасочат наличните публични средства към шепа специалисти в областта. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития