Новини - България

Цял месец с безплатни кардиологични прегледи в „Александровска“
Прочетена: 258 пъти

Специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ “Александровска” ще преглеждат безплатно пациенти с исхемична болест на сърцето, след прекаран инфаркт и стентиране, съобщиха от лечебното заведение.

 

Кампанията с безплатни прегледи ще се проведе в периода 20.02 – 20.03.2017г., в приемно-консултативния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”). Необходимо е предварително записване на тел.: 02/9230339.

 

Направления по НЗОК не се необходими. При наличие на документация, свързана със заболяването (направени изследвания, епикризи и др.), желаещите да се консултират е необходимо да я представят.

 

От лечебното заведение припомнят, че исхемичната болест на сърцето представлява стесняване или запушване на кръвоносните съдове, в резултат на което намалява притока на кръв (кислород) към сърдечния мускул. Най-честата и важна причина е атеросклерозата. Рисковите фактори за възникване и развитие на заболяването са повишеното артериално налягане, затлъстяването, тютюнопушенето,  захарната болест, а също и наследствената обремененост. Болката зад гръдната кост, която понякога се разпространява към шията и лявата ръка, е характерна за различните форми на исхемичната болест на сърцето – стенокардия, известна още като „гръдна жаба“ и най-тежката – инфаркт.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития