Новини - България

Ценовият коридор на лекарствата се отменя преди още да е влязъл в сила
Прочетена: 457 пъти

Министерството на здравеопазването промени идеята си по отношение на ценовия коридор за лекарствата и предлага на Министерски съвет да отмени решението си пациентите да доплащат не повече от 60 на сто върху стойността на опаковка.

 

За намерението на здравно министерство става ясно от публикувания на интернет страницата на ведомството Проект на постановление за изменение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Министерството на здравеопазването има волята да въвежда реално в практиката работещи механизми, поради, което влизането в сила на разпоредбата беше отложено с цел извършване на допълнителен анализ. Анализът показа, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него. Това от своя страна може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване, пише в доклада на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов до колегите му от Министерски съвет.

От ведомството отбелязват, че отмяната на ценовия коридор е необходима с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар, съответно широк кръг на избор на лечение от страна както на лекуващия лекар, така и на пациента. Допълнително положително въздействие ще се реализира и по отношение на запазване на основните принципи на свободна конкуренция между стопанските субекти, обясняват от МЗ.

 

Отмяната на правилото преди започване на неговото практическо приложение е с оглед недопускане възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти, пишат още от здравно.

 

Ценовият коридор трябваше да влезе в сила още тази година, но на няколко пъти бе отлаган. Последно бе планирано да стане факт от 1 януари 2017 г., но с настоящото предложение за изменение на наредбата, той се отменя завинаги.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития