Новини - България

Ценови коридор за лекарствата - от 1 януари 2017-а
Прочетена: 43124 пъти

Въвеждането на фиксиран таван на доплащането за медикаменти от джоба на пациентите да се отложи с нови четири месеца, предлага Министерството на здравеопазването (МЗ) в проект на постановление до Министерския съвет.

 

В него се предвижда т. нар. ценови коридор да влезе в сила от 1 януари 2017 г., вместо от 1 септември 2016-а, каквато беше последната идея на здравното министерство. Промяната вече е разписана в нов проект за изменение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти и е публикувана за обществено обсъждане на сайта на ведомството.

 

Ценовият коридор, който ще позволи пациентите да не доплащат повече от 60% от референтната стойност на опаковките (т.е. най-ниската цена в 17 европейски държави), трябваше да влезе в сила още на 15 декември 2015 година. Поради практическата невъзможност в рамките само на един-два месеца аптеките да се освободят от наличните лекарства на старите цени и да настроят системите си за новите, промяната беше отложена за 16 февруари тази година. Оказа се, че задачата е трудна за сектор с нас 3 500 аптеки, затова Министерството на здравеопазването фиксира нова дата - 1 септември.

 

Предложението за отлагане на промените за 1 януари 2017-а се явява трето по ред, а мотивите на здравното министерство не се различават особено. 

"Би било целесъобразно прилагането на тези правила да се отложи, тъй като анализирането на предстоящите промени показва допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти", се посочва в доклад на здравния министър д-р Петър Москов относно предлаганите промени. 

Необходимо е и по-продължително технологично време за приспособяване на аптечния софтуер към новите изисквания, както и за предвиждане на "контроли" в системата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да няма противоречиво отчитане на лекарствените продукти.

 

За операторите в здравната система е необходим и по-дълъг период да реализират лекарствените продукти, закупени по досегашните правила, за формиране на размера на доплащането им от  пациентите и на техните цени, се казва още в мотивите на здравното министерство.
 
 
Слава АНАЧКОВА
Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития